Recent nieuws over Hieronymus Bosch

bijgewerkt 06-12-2001

Lees het fragment Het visioen in de beeldende kunst - door Simon Vestdijk (1952/1976)
.... Met voorliefde stellen velen zich een man als Bosch voor als geteisterd door een soort opium- of haschischdromen, waarvan alleen de vale bouwvallen, de uitgebrande resten, ons op zijn tryptieken aangrijnzen...

Of het gedicht Hieronymus Bosch Klimmende legenden (1940).

 

Langdurige bruikleen Bosch-navolgers voor Noordbrabants Museum

5 december 2001 - Het Rijksmuseum staat 4 schilderijen, De aanbidding van het Kind, De gevangenneming van Christus, Verzoeking van de heilige Antonius I &II af in langdurige bruikleen. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch gaat aandacht besteden aan de zogenaamde school van Hieronymus Bosch. Uit de vele navolgingen die bekend zijn is de contemporaine populariteit van Bosch af te lezen. Zie Noordbrabants Museum

Bosch Universe door ZaPPWeRK wint prijs

6 december 2001 - De sinds januari 2001 door 120.000 mensen bezochte website over Jeroen Bosch heeft een Europrix 2001 gewonnen.. Deze prijs is in 1998 ingesteld ter promotie van multimediaproducten. Dit jaar waren er 425 inzendingen uit 28 landen.
Zie ZaPPWeRK : Renť Hansen ZaPPWeRK Burgwal 47 2611 GG / Delft The Netherlands
Bosch Universe http://www.BoschUniverse.com
Europrix http://www.europrix.org/europrix/welcome_to/future.html .


ChronologieŽn naast de kwestie

Fragment uit het interview met Paul Vandenbroeck (conservator oude kunst bij het koninklijk museum voor schone kunsten in antwerpen) in De Morgen, 1 sept. 2001
' 2/3 van de oorspronkelijke Boschwerken zijn verloren gegaan. Van de verloren gegane werken hebben we slechts indirect kennis door vroege kopiŽn of historische documenten. '

In het overzicht dat Vandenbroeck. maakte van de thema's bij Bosch in het bestaande en verloren werk, komt hij uit op negentig religieuze en profane tehma's. Door dendrochronologisch onderzoek is de datum afgeleid waarna schilderijen gemaakt moeten zijn.
'De chronologieŽn die men van het werk van Bosch had opgesteld blijken allemaal volstrekt naast de kwestie. De Tuin der lusten schuift van 1500 naar ongeveer 1470 tot1480. Het Narrenschip blijkt een geheel gevormd te hebben met de Allegorie op de gulzigheid - te zamen met de Dood van een vrek en De Landloper twee luiken van een triptiek waarvan het middendeel tot nu onbekend is. Verder is gebleken dat Bosch een atelier bezeten moet hebben waar diverse personen aan de schilderijen werkten.

 

Recent heruitgegeven: De vergeten beeldentaal van Jheronimus Bosch door Eric de Bruyn. "De symboliek van de Hooiwagentriptiek en de Rotterdamse Marskramertondo verklaard vanuit Middelnederlandse teksten."


'Bizar Realisme' in Noordbrabants Museum & Zwanenbroedershuis
Vanaf 15 september in het Noordbrabants Museum kunt u 'De wereld van Bosch', een cultuurhistorische tentoonstelling, bezoeken. Te zien zijn bijdragen van o.a. de tsjechische kunstenaar Milan Kunc. Deze maakte een vier meter hoge Jeroen Bosch-toren. Kunc is ook te bekijken in de 'Bizar Realisme' in het Zwanenbroedershuis. Dit Broedershuis geeft o.a. huisvesting aande Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Jeroen Bosch was lid van deze broederschap.


Tevens: 'Floating Time/De Tuin der Lusten', t/m 28 oktober dinsdag t/m zondag 11-19.30 uur, uitsluitend per boot te bezichtigen. Kaartjes bij De Groote Stroom, Nachtegaallaantje 1, Den Bosch.

In het voormalige woonhuis, aan de Markt 61 - waar de schilder met zijn vrouw Aleit Goyarts vanden Meervenne zijn leven doorbracht, is sinds 25 juli een tentoonstelling gestart. De reconstructie van de oorpsonkelijke gevel is na grondige studie gemaakt door Harry Boekwijt (Afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten van 's-Hertogenbosch).

Van 3 augustus t/m 14 september vindt namelijk de beeldende kunsttentoonstelling 'Bosch en Vught' plaats in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch. Zestien leden van het Kunstenaarsoverleg Vught tonen nieuwe werken die zijn geÔnspireerd op de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch. De Vughtse kunstenaars haken hiermee in op het Jeroen Bosch jaar 2001.
6 augustus 2001


JEROEN BOSCH KASTEELLEZINGEN
De commissie cultuur van de Stichting Kasteel Heeswijk wil culturele avonden organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten worden personen of gebeurtenissen op een heel eigen wijze voor het voetlicht worden gebracht.
Dit najaar wordt u een tweetal lezingen aangeboden in het kader van het Jeroen Bosch jaar 2001.

Op donderdag 4 oktober is de historicus Dr. G.C.M. van Dijck als spreker uitgenodigd en op donderdag 8 november zal Prof. Dr. A.M. Koldewey een lezing geven.

http://www.jeroenboschjaar.nl/nieuws/kasteellezing.html


Internationaal Jheronimus Bosch congres

Van maandag 5 tot en met woensdag 7 november 2001 vindt het Internationaal Jheronimus Bosch congres plaats. Het is de eerste keer dat een driedaags internationaal congres rondom deze beroemde schilder en zijn werk wordt georganiseerd.


Jeroen Bosch site
De gemeente Den Bosch heeft een webplek gelanceerd : zie http://www.jeroenbosch.nl/frameset2.html, alwaar het actuele nieuws staat. Maakt zowel gebruik van flash & frames.
8 april 2001


Tuin der lusten , Twee grote tentoonstellingen worden dit jaar gehouden rond het werk van de schilder Hieronymus Bosch (1453-1516). En nu is er ook een roman over de kunstenaar, gebaseerd op de weinige feiten en de vele vermoedens over het leven van Bosch: De tuin der lusten door John Vermeulen. De schrijver zelf durft de lezer niet te garanderen dat zijn beeld van Bosch het enig juiste is. (Uitgeverij Het Spectrum, 397 blz., f 36,50).

16 februari 2001
Artikel uit BN/DeStem van 16-02-2001


15-1-2001
Expositie van 1 september tot 11 november

Het programma van het bekritiseerde museum in het culturele jaar Rotterdam 2001 ziet er met grote tentoonstellingen over Jheronimus Bosch en Pieter Bruegel de Oude toch spectaculair uit. Boijmans heeft een website gepresenteerd over Bosch, die momenteel al te bezoeken is en die eind van de maand nog wordt voorzien van een interactief spel waarbij bezoekers door schilderijen van Bosch kunnen wandelen. De expositie loopt van 1 september tot en met 11 november.
.http://www.gelderlander.nl/CDA/regioportal/1,2078,1448__473659_,00.html


11-1-2001
Nieuw onderzoek naar Bosch
Je zult echt heel goed moeten kijken om alle details te zien, zegt Dercon. Een half minuutje per werk is te weinig. Deels daarom zal Museum Boijmans Van Beuningen de toeloop naar de tentoonstelling streng regelen. Zodat niet teveel mensen tegelijk de expositiezaal bevolken en iedereen de ruimte en de tijd krijgt om de werken van de vijftiende-eeuwse mysterieuze Nederlandse meester rustig te bekijken. ,,Hij schildert als een realist, maar vertekent telkens de werkelijkheid,'' zegt prof Jos Koldeweij, mede-samensteller van de expositie. Naar aanleiding van deze tentoonstelling hebben kunsthistorici in binnen- en buitenland nieuw onderzoek naar Bosch gedaan. Dat heeft volgens Boijmans tot veel nieuwe inzichten in zijn werk geleid. Het museum zal die in april aanstaande presenteren, is de belofte.
www.BoschUniverse.com


11 januari
Spectaculaire website rond Jeroen Bosch
Museum Boijmans Van Beuningen heeft een spectaculaire website laten maken bij de grote tentoonstelling over Jeroen Bosch (ca 1450-1516) die komende herfst in het museum te zien zal zijn. De site laat alle werken zien die met zekerheid aan Bosch zijn toegeschreven - ook die in buitenlandse collecties - en geeft over ieder werk heel veel informatie. Daarnaast staat op de site ook een computerspel. Het computerspel is uiterlijk 1 februari te spelen. Het ontwikkelen van de site en het onderhoud eraan kostten het museum ruim zes ton. De door Chris Wil ontworpen website rond de expositie wijst de bezoeker de weg naar nog meer informatie over de schilderijen en tekeningen. Die informatie varieert van technische beschrijvingen tot de herkomst van het schilderij en de publicaties erover
http://archief.ad.nl/artikel?&text=bosch&sort=presence&ED=ola&SEC=%2A&SO=%2A&fdoc=4

8 januari
Jeroen Bosch Jaar begonnen
In Den Bosch is zaterdag officieel het Jeroen Bosch Jaar begonnen. De gemeente wil meer aandacht schenken aan de vermaarde schilder, die van ongeveer 1450 tot 1516 in de Brabantse hoofdstad woonde en werkte. Het Jeroen Bosch Jaar is daarvoor de opstap. De gemeente werkt daarbij nauw samen met Rotterdam, een van de twee Culturele Hoofdsteden van Europa.
http://archief.parool.nl/artikel?&text=bosch&sort=presence&ED=ola&PRD=3m&SEC=%2A&fdoc=2
5 januari
Kopie Bosch toch echt
Een schilderij van Jeroen Bosch, dat lange tijd werd beschouwd als een kopie, blijkt toch een origineel te zijn. Dat blijkt uit kunsthistorisch onderzoek van het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Het gaat om het dubbelzijdig beschilderde paneel 'De Heilige Jacobus en de MagiŽr Hermogenes' en 'Kloosterhuis van volgelingen van de Heilige Antonius'. Het werk bevindt zich in het Musťe des Beaux-Arts in het Noord-Franse Valenciennes.
http://archief.trouw.nl/artikel?&text=Bosch&sort=presence&ED=ola&PRD=3m&SEC=%2A&SO=%2A&fdoc=1

Aanbevolen literatuur:


links: Kunsthistorisches Museum Wien, Christ Carrying the Cross c. 1480/90Op deze pagina zal in de loop van 2001 het nieuws over Hieronymus Bosch worden bijgehouden.