Uitgevers

boekenkast met SV titels
Sinds 1934 werden de romans van Vestdijk uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Na de tweede wereldoorlog kwam daar De Bezige Bij als vaste tweede uitgever bij. Geert Lubberhuizen was de drijvende kracht hiertoe. Het essayistische werk werd door verscheidene uitgevers uitgegeven, maar na 1971 voornamelijk door Meulenhoff. Sinds 1995 gaf de Stichting Copyright Foundation Simon Vestdijk klein werk van de schrijver uit in handgemaakte boeken en cahiers. Met ingang van april 2000 is deze uitgeverij verder gegaan onder de naam Mycena Vitilis.

Mycena Vitilis
Uitgeverij van handgemaakte boeken en cahiers.
Torenlaan 4, 3941 RC Doorn

Nijgh & Van Ditmar
Singel 262, 1016 AC Amsterdam
http://www.boekboek.nl met daarop een Vestdijk-pagina
In 1998 en 1999 is de hele Anton Wachter-cyclus opnieuw uitgegeven in twee delen van elk vier romans. Het eerste deel heeft als nieuwe ondertitel Anton Wachter . Lahringen meegekregen. Het tweede deel Anton Wachter . Amsterdam. Beide delen bevatten ieder vier romans:
Deel I bevat de romans Sint Sebastiaan, Surrogaten voor Murk Tuinstra, Terug tot Ina Damman en De andere school. Dit deel telt totaal 861 bladzijden.
Deel II bevat de romans De beker van de min, De vrije vogel en zijn kooien, De rimpels van Esther Ornstein en De laatste kans. Deel II telt totaal 1100 bladzijden. Beide delen zijn gebonden uitgegeven en voorzien van een leeslint. De tekst van beide delen is compleet nieuw gezet en herspeld. Boekverzorging door Tessa van der Waals en Suzan Beijer.

Ook de De koperen tuin is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar die nog steeds verkrijgbaar is.

De Bezige Bij
Postbus 75184, 1070 AD Amsterdam, e-mail: info@debezigebij.nl
In Vestdijk honderdste geboortejaar (1998) werden drie van zijn romans verfilmd: Ivoren wachters, Het glinsterend pantser en De ziener. Deze drie romans werden tegelijkertijd in éen band uitgegeven door De Bezige Bij: ISBN 90 22234 3802 7, voor de gelegenheidsprijs van ƒ 39,50.
In 1999 kwam De Bezige Bij met een fraaie gebonden heruitgave van De kellner en de levenden: ISBN 90 234 3921 X, vijfentwintigste druk.
Voor deze roman is nog steeds veel belangstelling, getuige ook de bewerking voor schooltoneel die in 2001 werd gemaakt door R. van der Starre en op fantastische wijze werd opgevoerd door leerlingen en oud-leerlingen van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.


J. M. Meulenhoff BV
Postbus 100, 1000 AC Amsterdam
In 1994 werd de bundel Over Gustav Mahler uitgegeven: ISBN 90 290 4588 4.
In deze bundel zijn alle beschouwingen verenigd die Simon Vestdijk ooit over Mahlers muziek publiceerde, zowel de stukken die eerder als Gustav Mahler. Over de structuur van zijn symfonisch oeuvre verschenen, als de verspreid gepubliceerde essays over deze componist. Aan deze uitgave is bovendien een nieuw geschreven nawoord toegevoegd van de hand van dr. E. A. Nikkels, secretaris van de Stichting Gustav Mahler Nederland, over de kunstzinnige verhouding tussen Vestdijk en Mahler.


UitgeverijConserve
Postbus 74, 1870 AB Schoorl
Simon Vestdijks Rumeiland kreeg bijna zestig jaar na zijn eerste verschijning een vijftiende en extra sierlijke herdruk. Uitgeverij Conserve, die in 1993 opzien baarde met de heruitgave van Hermans’ debuutroman Conserve, nam in 1999 het initiatief tot de nieuwe editie van Vestdijks historische roman uit 1940, die genaaid en gebonden en met een leeslint nu weer in de boekwinkel ligt.
Mieke Vestdijk verzorgde eigenhandig de herspelling en achterhaalde tegelijkertijd talloze fouten en foutjes die in de loop van de eerdere veertien drukken in de tekst geslopen waren.
Rumeiland speelt in 1737 - 1738 en is gesitueerd op Jamaica. Richard Beckford keert terug op het eiland van zijn jeugd om poolshoogte te nemen op de familieplantage. Maar het meest is hij op zoek naar de door hem aanbeden pirate Anne Bonney. Hugo Brandt Corstius vergeleek de avonturenroman ooit ( in Het gebergte, een bespreking van Vestdijks 52 romans, samen met Maarten ‘t Hart, Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 1996) met Schateiland van Stevenson.

Rumeiland, ISBN 90 5429 110 9


Stichting Uitgeverij XL
Zichtenburglaan 260 2544 EB Den Haag, email: info@uitgeverijxl.nl
Uitgever van grootletterboeken. In dit fonds treft u de volgende Vestdijk-titels aan:
De kellner en de levenden, Pastorale 1943, De redding van Fré Bolderhey, Else Böhler, De dokter en het lichte meisje en Ivoren wachters.

Stols, A.A.M.
Toonaangevende literaire uitgeverij uit Maastricht. Voornamelijk actief vanaf 1930 - 1950. O.a. het aan poëzie gewijde tijdschrift Helikon (1931 - 1939), bibliofiele reeks Ursa Minor (1936-1939) en Atonaal (bloemlezing Vijftigers door Simon Vinkenoog). Oprichter Alexander Stols was ook actief als typograaf. Van SV gaf Stols Muiterij tegen het etmaal (Essays) uit.
Meer te weten komen over Stols

 

 


http://www.svestdijk.nl
uitgevers
contact
pagina laatst aangepast 17 november 2013