Archief nieuws van svestdijk

laatste aanpassing deze pagina 27-2-2023

Berichten uit de Koude oorlog

Onlangs werden aantekeningen in een tijdschrift gevonden, die samen het BVD rapport dat werd bijgehouden van Simon Vestdijk een indruk geven van de politieke belangstelling van SV. Zie het nieuwsbericht met enkele afbeeldingen. De originelen zijn te raadplegen in het archief van het Literatuurmuseum.

Festival in Harlingen

4 en 5 september 2021 vond in Harlingen een Vestdijkfestival plaats, m.m.v. o.a. Kees 't Hart, Hiske Oosterwijk, Jan Seunnenga, Josse Pietersma, Joost Oomen, Wiebe Kaspers, Flip van Doorn, Bauke van der Woude, Josse Pietersma, Eeltsje Hettinga en Ronald Ohlsen.

RIP Martin Ros

https://nos.nl/artikel/2359822-boekenuitgever-en-recensent-martin-ros-83-overleden.html

8 december 2020 overleed schrijver, uitgever Martin Ros. Hij heeft zich o.a. heel verdienstelijk gemaakt als jurylid van de Anton Wachterprijs. Op DBNL is het juryrapport te lezen toen Frans Kellendonk in 1977 de debuutsprijs won.

Martin Ros debuteerde als dichter in 1965 in het Hollands Maandblad. Samen met Gerrit Komrij interviewde hij Simon Carmiggelt in Maatstaf mei 1970.

Je nieuwe bundel is getiteld Twijfelen is toegestaan. Waarom?

- Dat heb ik zo genoemd omdat we in een tijd leven waarin ontzettend veel wordt geprotesteerd. Al de mensen die die protesten op luide toon naar voren brengen getuigen daarbij van allerlei rotsvaste zekerheden die ik niet bezit. Ik wens het recht te houden om aan allerlei dingen te twijfelen en een aantal dingen niet zeker te weten.

Verschenen najaar 2020

Kattenpoëzie uit de Nederlandse literatuur. Uitgeverij De Kring Met daarin Fabels met kleurkrijt XII

Zelf gedichten lezen, een reis over de onbewandelde wegen van de poëzie. Gerbert Faure, Jan de Jong en Bas Jongenelen. Uitgeverij Kleine uil; daarin een hoofdstuk over de Uiterste seconde

Cahiers Francis Jammes 6-7 Association Francis Jammes met daarin Francis Jammes et ses quatrains - S. Vestdijk, traduction et introduction par Daniel Cunin.

Nieuwe uitgave Maelstrom, Edgar Allan Poe

Als een beeldverhaal met 99 etsen van Céline Hudréaux is 'A descent into the Maelström' heruitgegeven. Daaraan toegevoegd de vertaling van Simon vestdijk. Zie http://www.celinehudreaux.com/ en de recensie in de Volkskrant door Joost Pollmann (1-1-2020).

Bevrijdingsfeest

In het radioprogramma Taalstaat wasBevrijdingsfeest 7 september 2019 de 'Taalschat'. De roman werd oktober 2019 opgenomen in de Digitale bibliotheek Nederlandse letteren
Lees hier het eerste hoofdstuk.

Voor achtergrondinformatie zie op DBNL bijv. "Vestdijk: bosgeest in oorlogs- en vredestijd" van Fries de Vries (2008).

Nieuwe uitgave Eindstation Auschwitz van Eddy de Wind

Onlangs bracht Meulenhoff een nieuwe uitgave van 'Eindstation Auschwitz' uit, dat in 1946 al eerder verscheen bij uitgeverij Republiek der Letteren, op aanraden van Simon Vestdijk - maar toen weinig aandacht kreeg. De huidige uitgave verschijnt in ruim 20 landen, en krijgt brede aandacht vanwege de aanstaande viering van 75 jaar bevrijding van Auschwitz. Zie het artikel van Ton Damen, Parool 5 april 2019 en het nieuwsbericht van de NOS (24-1-2020)


Briefwisseling met Willem Brakman

Voorjaar 2018 verscheen de briefwisseling tussen Willem Brakman & Simon Vestdijk, bezorgd door Nico Keuning.
Zie o.a. deze recensie in Trouw (9-6-2018) door Rob Schouten.
https://www.trouw.nl/cultuur-media/willem-brakman-en-simon-vestdijk-schrijven-in-hun-brieven-alleen-over-pillen-affaires-en-nol-gregoor~b46bb2f9/

 

23 april 2016 - literaire wandelapp Harlingen gelanceerd door Roel Sluiter.

 

Bij de lancering van http://www.eduperron.nl/
(15 oktober 2015)

Waarover wij die avond gesproken hebben is niet gemakkelijk te reconstrueren, want alle gesprekken met hem vermengen zich: maar zonder enige twijfel liep hij naast mij naar de tram met de kraag van zijn dikke winterjas op, en er staat mij iets van voor, dat hij op de hoek van de Daal en Bergsche Laan al dadelijk begon met het ontwikkelen van de theorie van het presenteerblaadje, die men zou kunnen aanduiden als de antipode van de theorie van Nijhoff over het Perzisch tapijtje. Theorie is een groot woord, in het ene zowel als in het andere geval; Du Perron bedoelde alleen maar, dat de poëtische vorm, b.v. het sonnet, een aangename manier van presenteren was van iets veel belangrijkers: de menselijke inhoud.

Gestalten tegenover mij (Bezige Bij 1992) hoofdstuk E- du Perron, p. 54

 

Christiaan Kuyvenhoven
Zaterdag 21 maart 2015 in de OBA te Amsterdam gaf Christiaan Kuyvenhoven een voorstelling met muziek rond De Koperen tuin.

Over Hellevaarten

Vancoppenolle, Hélène (onder de begeleiding van Pr. Dr. Bart Vervaeck), Meneer Vestdijks Hellevaarten Onderzoek naar het motief van de hellevaart in Meneer Visser's hellevaart (1936), De Kellner en de Levenden (1949) en De Koperen Tuin (1950). Katholieke Universiteit Leuven, Leuven, 2012 (37 p.) (PDF geplaatst 24 februari 2014 met vriendelijke toestemming van de auteur). Met samenvatting in het Frans

Antonwachterprijs
De Antonwachterprijs werd 8 november 2014in Harlingen uitgereikt. Van de winnaar,
Niña Weijers (De consequenties), kunt u een fragment lezen op de website van Boekhandel Athenaeum. De Ina Dammanprijs werd uitgereikt aan Emanuel Overbeeke voor zijn bijdragen op gebied van muziek en literatuur. De tweejaarlijkse prijsuitreiking werd georganiseerd door de Vestdijkkring en het Centraal Comité 45 uit Harlingen. De muzikale omlijsting van de bijeenkomst werd gegeven door docenten en leerlingen van muziekschool Ritmyk en RSH Simon Vestdijk. Op de site van de SV-kring staan foto's.

Lezing

Zondagmiddag 16 november 2014 gaf Flip Hammann, liefhebber van literatuur en docent van het Mendelcollege een lezing over Terug tot Ina Damman, Ivoren wachters en De koperen tuin. Meer informatie.

 

Tentoonstelling in DoornTentoonstelling S. Vestdijk

Bij de bibliotheek in Doorn was tot 1 september 2014 een kleine maar informatieve tentoonstelling met o.a. handschrift en platen uit de collectie van Simon vestdijk. Naast de 52 verzamelde romans is ook een inktlap, een pennehouder en een getekend portret te zien. Meer informatie via VVV Utrechtse Heuvelrug.

 

 

WPG en Singel 262 uit elkaar

Na jaren van schaalvergroting is deze week de knoop doorgehakt. De zgn. Singel 262 uitgeverijen waaronder Querido en Nijgh & Van Ditmar verlaten het WPG concern (waar de Bezige Bij deel van blijft uitmaken). Reacties van o.a. Maarten 't Hart zijn positief, over deze schaalverkleining.
Zie ook bericht op Villamedia - 13 mei 2014.

Over Kafka

Op 9 november 2013 vond in de openbare bibliotheek te Amsterdam een symposium over Kafka door de ogen van Vestdijk en tijdgenoten (o.a. Marsman, Ter Braak). Sprekers: Wim Hazeu, Niels Bokhove, Willem van Toorn. Presentatie was in handen van Hans van Velzen & Wilbert van Walstijn. Boris van den Wijngaard bracht een voordracht van De verdwenen horlogemaker (kort verhaal in stijl van Kafka door S. Vestdijk). Niels Bokhove behandelde Vestdijks essay over Kafka: De realiteit bij Franz Kafka, dat in 1939 verscheen in het tijdschrift Groot Nederland, en later in de bundel Lier en Lancet. Willem van Toorn besprak de roman De kellner en de levenden en het korte verhaal Gummi-vingers "om 'Kafkaëske' aspecten op het spoor te komen". Beeldend kunstenaar Joan Verheyen liet werk zien geïnspireerd door Kafka en na afloop was een manuscript van S. Vestdijk uit de nalatenschap van Hans Visser te zien.

Biografie Theun de Vries

September 2013 verschenen: Jos Perry, 'Revolte is leven - Biografie van Theun de Vries (1907-2005)', Ambo, 394p., 34,95 euro. ISBN 978 90 263 1983 9
recensie Knack.be - zie ook op DBNL de briefwisseling met Theun de Vries

 

Jaap te Kiefte presenteert beeld

Na 17 jaar voorbereiding is het gelukt dankzij de inzet van o.a Henk Branderhorst, Ruud Binkhorst e.a. om op zaterdag 2 maart 2013 het standbeeld van de zittende schrijver in Doorn te onthullen. RTV Utrecht maakte een verslag.

 

Rumeiland als E-book

De Haarlemse uitgever De Rode Kamer brengt de 16de druk van de historische roman Rumeiland als E-book.
Zie o.a. http://www.nieuwsbank.nl/inp/2012/03/05/G025.htm
Rumeiland is een liefdesverhaal over piraten, of een piratenverhaal over liefde dat zich afspeelt op Jamaica ca 1737. De hoofdfiguren zijn Richard Beckford en Lady Jane Hovenden Walker alias Anne Bonney. Maart 2012.

 

Verspreide brieven Ter Braak verschenen

Bij de Digitale bibliotheek Nederlandse letteren is een groot aantal brieven van en aan Menno ter Braak verschenen. Hieronder een fragment van S. Vestdijk - november 1933

Beste ter Braak,
Ik antwoordde je nog niet, omdat ik me steeds niet goed voel. 't Is vervelend genoeg hierover te moeten uitweiden, maar zonder eenige overdrijving, wat ik meegemaakt heb en nog meemaak is een débacle die ik niet mogelijk zou hebben geacht, de mislukte roman speelt daarbij maar een bijkomstige rol, er zijn allerlei andere dingen die me op 't oogenblik totaal verlammen, daar onder vnl. de noodzakelijkheid nu toch ook inderdaad een ‘baantje’ te zoeken; in de literaire geldwinning stel ik geen vertrouwen meer, trouwens dat staat gelijk met talentverknoeien, tenminste voor iemand als ik, die toch eigenlijk ‘dilettant’ is en moet blijven, al draagt mijn werk daar dan misschien ook niet de sporen van.
Zie de hele brief

 

Epub E-boek

Een eerste experiment met freeware programma Sigil (met dank aan Wiebe de Jager van Eburon voor de tip, leverde een eerste ebook in EPUB formaat op.

Dit is nog een experimenteel bestand dat onder CC licentie NC NL 3.0 mag worden gedownload. Het bevat gedichten van S. Vestdijk die eerder als PDF en als losse html op deze site verschenen.

Op de iPad zijn er nog wat onverklaarbare lege pagina's, die overigens in het (gratis downloadbare) Adobe dighital editions niet te zien zijn.

 

Gesprek Wim Hazeu met Peter Buwalda


Op http://soundcloud.com/svestdijk/gesprek-wim-hazeu-peter-buwalda kunt u een opname horen van het op zaterdag 29 oktober 2011 gehouden gesprek tussen Wim Hazeu en Peter Buwalda, die zich liet inspireren door diverse romans van S. Vestdijk. Het gesprek vond plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Vestdijkkring in de Openbare bibliotheek Amsterdam. Ook werd daar door Wilbert van Walstijn en Sabine van Wesemael gesproken over Vestdijk en Proust.

Hella Haasse

Op 30 september 2011 overleed Hella Haasse (1918 - 2011). SV schreef een artikel over haar roman "Het woud der verwachting" dat werd gepubliceerd in het Algemeen Handelsblad van 1 juli 1950. Jean Brüll vermeldt dit in "Vestdijk op krantenpapier" (Reflex, Utrecht 1984), en dat dit artikel niet is geherpubliceerd.

 

Dick van Vliet brengt Oerboekversie van Kind tusschen vier vrouwen

Maarten Hart prijst het boek aan op Youtube

Op het moment dat Simon de kopij naar Doeke Zijlstra stuurde was het al een duizelingwekkend project, maar nu met het verschijnen van de tweede editie, in de Oerboekserie van uitgeverij Atlas, groeit de verbazing alleen maar. Dick van Vliet heeft met een voor Nederlandse begrippen ongekende nauwkeurigheid en volledigheid alles gezien en gelezen en bekeken wat er is overgebleven aan materiaal rond dit pas postuum verschenen debuut. Collega's Ter braak, Greshoff en Du Perron en uitgever Zijlstra hadden begin 1933 een intensieve begeleiding met Simon op poten gezet om een "on-Hollandsche" roman te lanceren. De ontwikkeling van deze begeleiding is nu nog in vele brieven na te gaan. Een bijzonder tijdsbeeld geeft dit verhaal: een economische crisis, opkomend fascisme, politiek en cultuur, Nederland en Europa - het interbellum wordt hier in vele tegenstrijdigheden getoond. Kaft Oerboekversie Kind tusschen vier vrouwen

Dick van Vliet heeft als een grote grazer een flink stuk van overwoekerd landschap voor ons opengelegd. Het roept bewondering op en nieuwsgierigheid naar volgende titels die op zo'n manier onder handen worden genomen.

Eerder verschenen in de Oerboek-serie Hella S. Haasse - Een doolhof van relaties; Jeroen Brouwers - In het midden van de reis door mijn leven; Mensje van Keulen - De schriften wachten.

Uitgeverij Atlas - 978-90-450-7157-2. Boekverzorging Marjo Starink. 711 p. € 69.90 .

S. Vestdijk - Kind tusschen vier vrouwen, een kroniek van een jongensleven, Oerboek. Tekstbezorging en commentaar H.T.M. van Vliet, samenstelling en redactie Sjoerd van Faassen en Yves T'Sjoen.

 

Nieuwe bloemlezing Tom van Deel

Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen een nieuwe bloemlezing met gedichten van S. Vestdijk, onder redactie en met voorwoord van Tom van Deel. Voor meer informatie zie http://www.simon-vestdijk.nl - Een snik tot glimlach omgelogen
ISBN 978-90-2824-1640 ; 72 pagina's ;€ 12,50
Zie recensie van Huub Beurskens op de website De reactor (deReactor.org, platform voorliteraire kritiek).

 

Los verkrijgbaar

De Bezige Bij bracht in 2007 een 5 delige cassette uit met bekende SV romans.
Ruggen Vestdijk cassette met 5 titels

Sinds 2010 zijn deze titels nu ook weer los verkrijgbaar. Hier de ISBN's per titel:

9789023422228 - Het Glinsterend pantser
9789023425625 - Ivoren wachters
9789023425588 - De Kellner en de levenden
9789023425571 - De redding van Fré Bolderhey
9789023422211 - Pastorale 1943

De individuele verkoopprijs is 12,50 euro behalve voor Pastorale 1943, 15.- euro.

 

 

Nieuwe uitgave Over MahlerKaft boek Over Mahler

Met een inleidend gedicht van Ramsey Nasr verscheen bij de Bezige Bij: Over Mahler - isbn 978-90-2346-284-1 - meer informatie

Bespreking op Boekenkrant.com: "Zijn essays lijken op Mahlers muziek: het is een uitdaging om je de materie meester te maken, maar de beloning is des te groter."

"Wijst iemand het fenomeen Mahler af, of zelfs maar één of meer belangrijke aspecten daarvan, dan is dat geen schande, maar het diskwalificeert hem als Mahleriaan, al was het maar omdat ook zijn zakelijkste argumenten zich nooit van de verdenking zullen kunnen zuiveren rationaliseringen te zijn van een onberedeneerbare afkeer."

 

 

 

2012 standbeeld in Doorn

Initiatiefnemers Henk Branderhorst en Ruud Binkhorst staan deze week in de Doornse Kaap met op de foto ook een kleinere versie van het beeld van Jaap te Kiefte.


Website Menno ter Braak

Op maandag 22 november 2010 werd in het Letterkundig Museum de website http://www.mennoterbraak.nl feestelijk geopend. Met toespraken door Nelleke Noordervliet, Ewoud Sanders, Willem Otterspeer, Krijn ter Braak, Egbert Dommering en René van Stipriaan werd in de Koninklijke bibliotheek een eerste blik gegund op de website waaraan ruim 5 jaar is gewerkt door een uitgebreid team van onderzoekers en studenten. Voor een uitgebreidere beschrijving zie een bericht op de website van het E. du Perron genootschap en het colofon van mennoterbraak.nl .

 

Culturele kaalslag

Lees analyse van Komrij en Sterling:

http://www.nrc.nl/komrij/2011/06/24/ja-zo-zijn-de-parasieten/
"Zo’n tijdschrift wil niet eens subsidie.""


http://www.wired.com/beyond_the_beyond/2011/06/the-dark-age-netherlands/
"Unlike Spain, Italy, Portugal and Greece, the Netherlands is by no means broke. For the new Dutch government, this is a straight-out purge of annoying left-wing postmodernist artsy intellectuals."

 

Live Hoorspel

25 februari 2011 was er in Den Haag een live opvoering van De kellner en de levenden als hoorspel, als samenwerking tussen het Literair Theater Branoul en De HoorSpelFabriek.
http://www.branoul.nl/
http://www.hoorspelfabriek.nl/

Over Reve biografie

De NRC vergeleek op 8 december 2010 in een opiniestukje de perikelen rond de Reve biografie in met eerdere biografieën rond S. Vestdijk. Dat gaf aanleiding voor een opiniestukje van redactie dezer website.

Anton Wachter- & In Damman prijs

Zaterdag 6 november 2010 werden in Harlingen de Anton Wachter- en Ina Dammanprijs uitgereikt, respectievelijk aan Maartje Wortel (debuut Bezige Bij - Dit is jouw huis, verhalen) en H.T.M. van Vliet (Oerboekversie van Kind tusschen vier vrouwen, uitgeverij Atlas). Deze prijzen worden 2jaarlijks uitgereikt.

 

 

Neder-L gaat verder als Blog

http://nederl.blogspot.com/ - berichten op het gebied van de Nederlandse taal- en letterkunde. Opgericht in 1992 als e-mailbulletin op ListServ van Surfnet - gaat per juni 2010 verder als weblog op blogspot. Nederl brengt nieuwe titels van de DBNL, vacatures, inhoudsopgaven van bladen als Onze Taal, Taalschrift.

Beeldbank geopend

Op http://www.flickr.com/photos/vestdijk-beeldbank/ kunnen geïnteresseerden foto's vinden die verbonden zijn met het werk van S. Vestdijk. Als je zelf een afbeelding of beschrijving wilt bijdragen, de redactie ontvangt ze graag.. Zomer 2010.

 

 


Nieuwe boeken 2010

  • Nieuwe editie van De toekomst der religie
    isbn 90-75663-53-2
    eerste oplage 50 ex. 420 p. prijs ± 50 €. Herspeld naar de nu geldende spelling.
    Interpunctie en hoofdlettergebruik uit het typoscript weer overgenomen.
    Met nieuw nawoord door Wim Hazeu.

    Overige recente uitgaven van uitgeverij Mycena Vitilis
  • Door de bril van S.V ( € 35,-)
  • Legende van het prieel ( € 5,- )
  • De winde in de storm ( € 5,-)
  • De vliegende Hollander (€ 12,50)

     

    Wij zijn van elkaar

    Kaft Wij zijn van elkaarRecent verschenen - Wij zijn van elkaar - brieven van Simon Vestdijk en Henriëtte van Eyk, ingeleid en bezorgd door Wim Hazeu. Bezige Bij, 2007.

    "Vestdijks veelgeprezen biograaf Wim Hazeu koos de mooiste brieven uit, en voorzag ze van verhelderend commentaar en een voorwoord."

    Op zaterdag 4 augustus werd Wim Hazeu geinterviewd voor AVRO's Opium, terug te luisteren als podcast of streaming.

    vergroot kaft

    343 p. ISBN10: 9023422767 | ISBN13: 9789023422761 Hardcover 24,90 euro.

    Simon en Henriette in Artis

 

 

 

 

 

Catalogus 33 Hinderickx & Winderickx

Antiquariaat Hinderickx & Winderickx te Utrecht brengt een catalogus uit met veel opdrachtexemplaren, enkele brieven en foto's. http://www.hinderickxenwinderickx.nl/files/Vestdijk.pdf

Interview met Simon Vestdijk door Nol Gregoor

1958 - prive geluidsopname door Nol Gregoor, afkomstig uit Letterkundig Museum, Den Haag. Simon spreekt o.a. over de voorgeschiedenis van Kind tussen vier vrouwen (eerste roman, geweigerd door diverse uitgevers) en de daaruit ontstane Anton Wachterreeks - fragment te beluisteren op youtube.

Nieuw in de digitale bibliotheek Nederlandse letteren
http://www.dbnl.org/tekst/bakk002sves01_01/
"S. Vestdijk" - samengesteld door Bert Bakker, Gerrit Borgers, Jan Hulsker, Jurriaan Schrofer en Ellen Warmond. vierde, geheel herziene en uitgebreide druk van S. Vestdijk, deel 2 van de reeks Schrijvers Prentenboeken, uitgegeven door het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum te 's-Gravenhage - 1983.

Kees 't Hart – De keizer en de astroloog

keizer-en-de-astroloog-kaft (111K)Gebaseerd op fictieve ontmoetingen tussen Simon Tascorli (“de jonge Vestdijk”) en de Heuvelrugse asielzoeker Wilhelm II Hohenzollern schreef Kees 't Hart een satirische roman, waarin de astrologie aan bod komt. Max Pam schreef er een stukje over. Ook Coen Peppelenbos waagde zich aan een recensie.

Over de roman De keizer en de astroloog:
“Kees 't Hart heeft de komische kant van Vestdijk in ieder geval wél begrepen. Een prachtig voorbeeld hiervan is de beschrijving van de eerste ontmoeting tussen Simon en de keizer. Iemand sist de jonge arts van tevoren in het oor: ,,In geen geval over Mahler praten.'' (Vestdijks favoriete componist) De eerste vraag die de keizer echter stelt is: ,,Wat vind je van Mahler?'' ”
(Nederlands Dagblad – Johan Bakker 2 januari 2009)

“...een loepzuivere Vestdijk-pastiche waarin een jonge arts (en schrijver-in-ontwikkeling) met de naam Simon een hoofdrol speelt.”
(NRC next – Pieter Steinz 8 november 2008)
Zie ook NRC en Volkskrant





Bij het overlijden van Wim Brakman



Nauwelijks bekomen van het overlijden van Hugo Claus en van J.J. Voskuil kwam vandaag het bericht van het overlijden van Wim Brakman. Hij was zo ongeveer de laatste nog levende vriend van Simon. Ze onderhielden tot het einde van Simons leven een goed contact per telefoon en op het laatst nog per brief. Deze brieven waren zo onleesbaar door de Parkinsonziekte van Simon dat ik ze voor Wim overschreef, voordat ik ze (dus in tweevoud) op de post deed.
Het wordt nu wel heel stil. Wim ruste in vrede.
Mieke Vestdijk - 23 juni 2008

 

De vliegende Hollander

De bekende legende door Simon Vestdijk in dichtvorm omgezet.
De Vliegende Hollander is niet meer apart uitgegeven sinds 1941 en daarna alleen te vinden in de Verzamelde Gedichten.

Nieuwe uitgave van Mycena Vitilis.



Vuuraanbidders online

In de Digitale bibliotheek Nederlandse letteren is nu ook de roman De vuuraanbidders te vinden. Het in 1947 verschenen verhaal speelt zich af tijdens de tachtigjarige oorlog - deels in Leiden gedurende het Twaalfjarige bestand (1609-1621) - en deels elders in Europa.

Fragment:

"Zij was de dochter van een Heidelberger brouwer, en nog maar kort in het logement in dienst. Over de talrijke dienknapen, die zoo op het oog regelrecht uit de Steden der Vlakte ontsnapt schenen te zijn, kon Lysbet mij weinig anders mededeelen dan dat Kaplirsch ze bij zijn komst in Heidelberg bij zich had gehad; het waren vroegere trosjongens, en van trosjongens, dat wist ik te goed, was de verdorvenheid spreekwoordelijk. Zijn de hoeren schaarsch, dan nemen de jongens hun plaats in, zoo gaat het nu eenmaal in het leger toe. De benden van Mansfelt waren hiervoor beruchter dan andere. En Kaplirsch was zoetelaar bij Mansfelt geweest. Het spreekt vanzelf, dat ik over deze zaken niet met mijn zuster van gedachten kon wisselen."

In 1996 werd het boek in hoorspelvorm uitgebracht bij de TROS.

 

Hugo Claus

Dichter, schrijver, filmer en schilder Hugo Claus overleed in Antwerpen op 78 jarige leeftijd. Hij debuteerde op 19 jarige leeftijd met De Metsiers - waar SV in 1950 een artikel aan wijdde.

Zie website van de VRT/BRT - met o.a. reacties van Harry Mulisch, Piet Piryns, Simon Vinkenoog en Wim Opbroucke. 19 maart 2008

 

Max Nord

Schrijver en journalist Max Nord overleed op 91 jarigeleeftijd. SV en Max hadden contact vanaf 1947, o.a. over De toekomst der religie. Zie ook artikel van De Papieren Man. - 13 maart 2008.



Te koop bij Hinderickx en Winderickx

Voor 35 euro: nr. 12467 Simon Vestdijk, Villanelle. Amsterdam, Meulenhoff, 1992, oorspronkelijk omslag, 4 p., 30 x 17 cm., 75 genumm. ex. Twee losse vellen in omslag. Franse vertaling van het gedicht 'Villanel' uit de bundel Simplicia door Dolf Verspoor. T.g.v. de 75ste verjaardag van de vertaler uitgegeven voor vrienden en bewonderaars. Uit hun online catalogus

 

Leeuwarder Courant Archief

 

De Leeuwarder Courant zette een op individuele woorden doorzoekbaar archief online, vanaf 1752. Gratis na eenmalige registratie.
Hieronder een stukje uit 1905.



Amsterdamse gedichten

Zaterdag 7 juli 2007, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe openbare bibliotheek in Amsterdam, verscheen in beperkte oplage: boek maken
"Wij blaad'ren in de grachten als in boeken" Amsterdamse gedichten, door S. Vestdijk. 46 p. 10 euro (incl. verzendkosten)
isbn 90-75663-50-1
978-90-75663-50-1
Te bestellen bij uitg. Mycena Vitilis

 

Briefwisseling Ter Braak en Du Perron

Bij DBNL is digitaal verschenen de oorspronkelijk in 4 delen bij Van Oorschot verschenen briefwisseling. Hieruit:
"De quaestie Marsman-Dumay is raar. Ik heb hem nog eens geschreven. Tenslotte is het ongetwijfeld een aangelegenheid van de hiërarchie: wat is een mensch van rang? Volgens Marsman zeker niet de sigarenrookende leeraar, maar eerder de berlijnsche Vera. - [...] De rekening bij Nijhoff maak ik deze week in orde. Morgen krijg ik weer geld voor een lezing voor de... Dordrechtsche Vrouwenclub. Pecunia non olet, zullen we maar zeggen; het zijn alles bankjes, en ik mag mijn meening zonder eenige reserve uiten, dus... Het stuk van Heeroma stuur ik als drukwerk terug." 16 februari 1933.

Bloemlezingen

In novermber 2007 verschenen 2 bloemlezingen met daarin gedichten van S. Vestdijk: Kerkuil in Het grote dieren gedichten boek. Samenstelling Guus Luijters, Nieuw Amsterdam. 2007; 446 blz.; € 18,50 ISBN 978 90 468 0085 0
recensie op Meander.net

interview

In de DBNL Bibep interview met Simon Vestdijk
Gedigitaliseerd berschikbaar per 3 juli 2007

 

Recent verschenen De glanzende kiemcel

Met een voorwoord door Piet Gerbrandy, verscheen voorjaar 2007 in de reeks Athenaeum Boekhandel Canon een fotografische herdruk van oorspronkelijk in 1950 verschenen lezingenserie over poëzie.
Over het boek: “Nog altijd de beste poëzie-inleiding.” Herman de Coninck “Vestdijk heeft meer en beter over literatuur en vooral de poëzie geschreven dan bijna alle critici en essayisten na hem.” Kees Fens

ISBN 978 90 5356 9856 - € 34,50.

Uitgaven bij de Bezige Bij en Avalon Pers

21 Mei 2007 verschijnen bij De Bezige Bij: Wij zijn van elkaar, S. Vestdijk & Henriëtte van Eijk, brieven samengesteld door Wim Hazeu. Omslagontwerp Studio de Boer. isbn 90-234-2276-7, ca. 30 euro.
Tevens 5 romans (paperback) in één cassette, tot 1 juni 49,90 euro, daarna 65 euro. ISBN 90-234-22783.

Zeer geachte heer Van het Reve / Auteur: Simon Vestdijk: 2006 [Woubrugge] : Avalon Pers
Opl. van 110 ex., 1-100 voor de verkoop, I-X hors commerce Omvang: 27 p Formaat: 23 cm Zeven brieven van Vestdijk, de (vermoedelijk bestaande) antwoorden van Reve ontbreken.

Cassette vijf romans

Ivoren Wachters, De kellner en de levenden, Het glinsterend pantser, De redding van Fré Bolderhey en Pastorale 1943 - met schilderijen van Jan Sluijters op de kaft. Zie het nieuwsbericht 12 juni 2007.

 

Uitzendingen op www.cultura.nl

Vanaf 10 april 2007 zond Cultura vier programma's uit over & met Simon Vestdijk. "Literaire ontmoetingen" (1964), "Is 't nu al liefde?" (1998) , "Vestdijk en de vier vrouwen" (1989) en "Sonja op dinsdag" (1984).
http://cultura.nps.nl/page/programmadetail/160885
De Boeddhistische omroep besteedde aandacht aan Toekomst der religie, in het programma Reflecties op 9 mei 2007.

 

Lezingen

25 april 2007 gaf Wim Hazeu een lezing in de Algemene Boekhandel te Amersfoort. Ook trad Trio drie eilanden op. Lees het persbericht.
De Openbare bibliotheek Amsterdam organiseerde op 24 maart een middag met een lezing van Spiros Macris (vertaler van De redding van Fré Bolderhey) en gedichten gezongen door Hiltje Hettema.

 

Brieven tussen Theun de Vries & S. Vestdijk

Verschenen in de digitale bibliotheek Nederland (DBNL), de door Sjoerd van Faassen bezorgde brieven uit de oorlogsjaren van Theun de Vries aan S. Vestdijk. (http://www.dbnl.org/tekst/vrie049sajv01_01/)

"In verband met mijn vluchtgeruchten (waar ze vandaan komen, weet ik niet, want ik heb geen geld om te vluchten, maar voel er daarenboven ook geen snars voor) moet ik U nog iets melden, wat U misschien in de tussentijd ook al hebt gehoord, n.l. dat Marsman en Tjerk Bottema (de schilder) bij een poging, om per schip vanuit Portugal naar Z. Afrika te vertrekken, zouden zijn omgekomen. Dit gerucht is hier zeer hardnekkig; Marsman's vrouw zou in een Engels hospitaal liggen."
Tevens de door Theun de vries bezorgde brieven van SV aan Th. de Vries
( http://www.dbnl.org/tekst/vest002thvr01_01/)

Ook nieuw in de DBNL: Tom van Deel - Als ik tekenen kon, essays over poëzie 2 februari 2007



Kaft Akation onder de sterren - aanklikbaarNieuwe uitgave Aktaion onder de sterren

Nog enkele exemplaren te koop van Aktaion onder de sterren, handgemaakte uitgave in beperkte oplage. Aktaion onder de sterren speelt zich af in de schemertijd tussen de voorhistorische en historische tijd, waar mythen voor de mensen nog een werkelijkheid vertegenwoordigen waarmee terdege rekening gehouden moet worden. Het verhaal gaat over een leerling (Aktaion) en zijn meester (Cheiron).

 

 

 

Bevochtig niet de vingers bij het omslaan der bladen – en andere bibliotheekregels uit een recent gezien exemplaar van de eerste druk van Lier en Lancet (1939)


Archief nieuwsberichten

contact
logboek