Anton Wachter- &
Ina Dammanprijs 2004

 


Arjan Visser (1961), journalist en programmamaker, debuteerde in februari 2004 bij uitgeverij Augustus met de titel De laatste dagen ('Een meesterlijke debuutroman': Vrij Nederland). Hij kreeg op 23 oktober in Harlingen de Anton Wachterprijs, de twee-jaarlijkse prijs voor een debuutroman. Eerdere prijswinnaars waren o.a. Arnon Grunberg, Tessa De Loo en Frans Kellendonk.

De laatste dagen begint met een intrigerend stuk uit een psychiatrisch rapport, gedateerd 1910, handelend over een geval van een door godsdienstwaanzin ingegeven rituele moord. Dit is grotendeel gebaseerd op een rapport van dr. Ruysch, gepubliceerd in de Psychiatrische en Neurologische bladen (4, 1900, pp. 87-99) op 5 maart 1968.
Zie verder over De laatste dagen een recensie in de Groene Amsterdammer van 19 april 2003, een bericht op de site Garfunkel, en een samenvatting met lesopdrachten op de site van Dossier Lezen.

Uit de Leeuwarder Courant van 25 oktober 2004

,,Drie keer scheepsrecht,'' zei Arjan Visser zaterdagmiddag in de Grote Kerk in Harlingen, nadat hij de Anton Wachterprijs 2004 in ontvangst had genomen, de tweejaarlijkse prijs voor het beste debuut. Hij was 'zeer vereerd' met deze onderscheiding voor zijn roman 'De laatste dagen'. Temeer daar hij eerder twee literaire prijzen misliep.

Vissers roman was vorig jaar namelijk ook genomineerd voor zowel de AKO-literatuurprijs als de Debutantenprijs. Maar beide gingen naar andere schrijvers. ,,Toen begonnen we toch wat sipper te kijken,'' zei de schrijver.

De prijs werd voor de veertiende keer uitgereikt. De jury heeft 62 boeken gelezen, vertelde Jo Huizinga, die Martin Ros opvolgt als voorzitter van de jury. Er was opvallend veel werk bij van veelal oudere journalisten en neerlandici. In 'De laatste dagen' komt vooral naar voren hoe wanhopige mensen proberen Gods bedoelingen te doorgronden. Volgens het juryrapport sluit Visser hiermee aan bij de problematiek in Vestdijks 'De vuuraanbidders' en 'De toekomst der religie'.

Visser vertelde dat hij Anton Wachter in 1988 had leren kennen, toen hij als jonge journalist bij Mieke Vestdijk-Van der Hoeven op bezoek ging. ,,Ik kreeg de Anton Wachterreeks van haar cadeau. Ik ben haar toen vergeten te bedanken, dus dat doe ik nu.''

Ook werd de derde Ina Dammanprijs uitgereikt. De winnaar, Andreas Vonder, is gevonden op het internet, zo onthulde de voorzitter van deze jury, Gerrit Jan Kleinensink. Vonder deed aan de Universiteit van Amsterdam studie naar de manier waarop Simon Vestdijk (in 'De kellner en de levenden') en Willem Brakman (in 'Glubkes oordeel') gebruik gemaakt hebben van de Openbaringen van Johannes.
Andreas (W.A.J.) Vonder schreef onder begeleiding van K.D. Beekman van de vakgroep Moderne Letterkunde in 1999 aan de Universiteit van Amsterdam de scriptie: In navolging van Nietzsche. de gebruikmaking van De openbaring van Johannes in De kellner en de levenden van Simon Vestdijk en Glubkes oordeel van Willem Brakman.
Hierbij kwamen (post-)modernisme, Rilke, Thomas Mann, de 'tragische traditie' en het relativerend perpspectivisme van Nietzsche aan bod."

De juryrapporten, de dankwoorden en ook de lezing van Piet van Exter zullen in de volgende Vestdijkkroniek verschijnen.

 

 

 

Archief nieuwsberichten

contact
logboek

laatste aanpassing van deze pagina:

27-10-2004