Over De kellner en de levenden

 

Martin Visser schreef een recensie op zijn weblog - januari 2005.

Jef van de Sande. - Simon Vestdijk, De kellner en de levenden, Walva/ Van Walraven (Apeldoorn) 1984; 40 pp; Memoreeks, analyse en samenvatting van literaire werken, IX; ISBN 90-6675-671-3.

Hierin genoemd:

Sötemann, G. - 'Twaalf maal Job', in Je kunt er toch bij blijven zitten, kritieken op romans van S. Vestdijk, verz. door Rudy van der Paardt. - Amsterdam, Bezige Bij 1984.

Ternoo, E. - 'Over de compositie van De kellner en de levenden', in Levende talen 206 (1960).

Cornets de Groot, R. A. - 'Vestdijks De kellner en de levenden' in 'De chaos en de volheid, Den Haag 1966.

Cornets de Groot, R. A. - 'Een heksensabbat', in 'De open ruimte', Den Haag 1967

Abell, L. F. - 'Een interpretatie van De kellner en de levenden, in Vestdijk-kroniek 1-4 (1973/1974)




Van de Sande classificeert De kellner en de levenden onder de fantastisch-symbolische romans. De ideeën over religie die eerder in de in 1948 verschenen studie 'De toekomst der religie' uiteengezet werden, worden uitgewerkt en in de roman in symbolen teruggevonden. S.V. beschouwt religie als een tijdgebonden cultuuruiting en keert zich tegen het dogmatisme in zowel politiek als godsdienst.

Van de Sande brengt zowel De kellner en de levenden als De toekomst der religie in verband met Dostojewski en Kafka, die S.V. behandelt in een essay over het schuldprobleem (De Poolse ruiter, 1946).
Na een samenvatting van zowel de roman als de studie behandelt Van de Sande de interpretatie van Abell, centrale ideeën in beide werken en stijl en waardering.

Terug naar de beginpagina van www.svestdijk.nl