Over de roman Terug tot Ina Damman

Zie ook een fragment

http://www.boekgrrls.nl/BgBesprokenBoeken/vestdijk.htm
" Ik heb aan Vestdijk herinneringen van 20 jaar geleden, waarbij ik een paar van zijn boeken vooral plichtmatig doorwerkte. Daarom verraste het me dat Ina Damman nu zo prettig las. Ook volgens mij zijn een aantal thema's juist nu actueel. Zoals pesten op school, leerlingen die zich een plek in de groep invechten."

http://web.inter.nl.net/hcc/L.de.Groot/syl009.htm
" In de postuum uitgegeven roman(1) Kind tussen vier vrouwen, beschreef hij de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn jeugd. Later verwerkte hij episodes daaruit in de eerste delen van de Anton Wachter-cyclus.
De eerste vriendin werd Ina Damman genoemd in zijn romans, een meisje dat hij meestentijds liefhad in gedachten, een ideale liefde (Terug tot Ina Damman: de geschiedenis van een jeugdliefde). Ina is de tweede van de vier vrouwen uit zijn jeugd.

http://www.eur.nl/fsw/studenten/actor/Pages/sv989901.htm
"Dennis besteedt in dit artikel aandacht aan het leven en werk van deze veelzijdige schrijver. Hij zal dit doen aan de hand van de acht autobiografische boeken die ook wel bekend staan als de Anton Wachter cyclus. Uit deze cyclus, die loopt van de geboorte van Anton Wachter tot en met zijn studententijd in Amsterdam, zal vooral aandacht besteed worden aan de studententijd van Anton Wachter.

Secundaire literatuur:
  • N. Gregoor, Simon Vestdijk en Lahringen, (Reflex, Utrecht, 1982)
  • R. Marres, Over 'Terug tot Ina Damman' en de andere Anton Wachterromans van Simon Vestdijk, (De Arbeiderspers, Amsterdam, 1981)
  • M. Pruis, Wie is wie in Anton Wachter: een kennismaking met de personages uit de romancyclus van S. Vestdijk, (Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 1994)

Terug naar de beginpagina